martes, 10 de enero de 2012

L'ANY TIRURANY


Bonmatí, Ricard (2007). L'any tirurany. Barcelona: Edicions Cadí (Col-lecció “Muntanya encadenada”), 93 pàgines.

L'any tirurany és un llibre de poesia dirigit a xiquets de més de 8 anys. Està dividit en les estacions de l'any (primavera, estiu, hivern i tardor), i de cada estació hi ha una poesia. Dins de cadascun dels apartats que forma aquesta divisió per estacions, trobem poesies per a cada festa que hi ha al llarg de tot l'any, com poden ser carnestoltes, nadal, tots sants, fogueres de Sant Joan o Sant Jordi. Les poesies del llibre seguixen un eix, comencen per l'hivern i finalitzen per la tardor, passant per la primavera i l'estiu, per tant, també les poesies de les festes estan en ordre.
En quant a les il·lustracions del llibre, cada poesia té com a mínim un dibuix a color que ajuda al públic al que va adreçada la publicació. Cada dibuix que trobem en les poesies extrau el contingut d'aquestes, la qual cosa facilita la comprensió de la poesia. Són molt cridaneres i divertides pel que atrauen l'atenció del jove lector, a més de facilitar-li la comprensió de la poesía.
La lletra que trobem al llibre es prou gran dons no en exageració, seguixen l'estructura de la poesia, per la qual cosa els versos no són molt llargs i els paràgrafs estan molt separats. El títol de cada poesia es troba al principi de cada una i amb lletra més gran que la resta i en negreta, el que produeix que es fixe l'atenció en un principi. A més, aquestos aporten molta informació sobre la poesia i permet al lector conèixer abans de llegir la temàtica de la poesia.


La poesia és un gènere difícil ja que utilitza molts recursos com poden ser les metàfores que necessiten de l'abstracció. Aquesta capacitat s'ha d'aconseguir i en xiquets massa xicotets no es gens fàcil, per aquest motiu les il·lustracions fan un bon paper dins dels llibres de poesia per a xiquets, ja que ajuden a aquesta abstracció. Així mateix, moltes paraules són difícils de comprendre, ja que els escriptors les utilitzen per consolidar la mètrica i fer la poesia dolça i bonica. Però no tot es dificultat, ja que també afavorix la memorització, l'estil és rítmic i la facilita.
No només es poden utilitzar les poesies amb xiquets que saben llegir, si no poden llegir-les, els adults el que hem de fer és tractar mitjançant jocs que els xiquets aprenguen aquestes poesies, una bona manera és aprofitar les festivitats i les estacions de l'any. La memorització és un exercici molt bo per a els xiquets i per al seu futur com estudiants. Els pares, els iaios i fins i tot els mestres podem utilitzar aquest llibre per jugar amb els xiquets, fer que s'apropen a la lectura d'un mode atractiu.
De fet no només desenvolupa el gust per la lectura, sinó també el sentit del ritme, la musicalitat de les paraules, i el més important és que potencia la fantasia i la creativitat. Aquest ultim punt és molt important perque es el principi del desenvolupament de la capacitat d'abstracció, molt important per a la vida dels éssers humans.
En darrere terme, L'any tirurany és un llibre atractiu per als xiquets, tant perls dibuixos tan atractius que poseix com per la facilitat i la bellesa dels seus poemes. L'autor aprofita que als xiquets els agrada molt memoritzar cançonetes, poesies i retailes atractives per establir una poesia per a cada moment destacat de l'any. Mitjançant la fluidessa dels poemes, la seua musicalitat i l'atractiu de les il-lustracions, fan del llibre un instrument molt atractiva, positiva i valuosa per introduir al xiquet en el món de les lletres i la lectura.


No hay comentarios:

Publicar un comentario